Rotortípusok

 

Centrifuga rotorok működési módja

Három különböző kialakítású rotortípus használható a Sigma centrifugákban

Lengőkosaras rotorok

Lengőrotorok alacsonyabb, maximum kb. 6000 x g centrifugális erővel történő ülepítéshez, orvosi és kutatólaboratóriumok számára.

Előnyök: Magasabb hozam érhető el, mivel a centrifuga tesztcsöveket teljesen fel lehet tölteni, az ülepítés a tesztcső aljának közepén megy végbe, a fázisok könnyű elkülönítését lehetővé téve.

Dobrotorok

A dobrotorok magasabb forgási sebességre vagy - egészen pontosan - magasabb centrifugális erőre specializált rotorok, amikor az edények (általában reakciófiolák) kazettákban, vertikálisan kerülnek elhelyezésre a rotorban. Az ülepítési módszer a lengőrotorokéhoz hasonló.

Előnyök: A lengőrotorokkal összehasonlítva a dobrotorok magasabb forgási sebességet, és így magasabb centrifugális erőt tesznek lehetővé.

Szögrotorok

A szögrotorok magas, 60.000 x g vagy afeletti, általában kutatólaboratóriumokban szükséges centrifugális erővel történő ülepítéshez használhatóak.

Előnyök: A szögrotorok a lengőrotorokhoz képest rövidebb ülepítési időt tesznek lehetővé, mivel magasabb forgási sebesség és magasabb centrifugális erő érhető el. Általában az ülepítési távolság is alacsonyabb, mint a lengőrotorokkal, aminek az ülepítési időre is pozitív hatása van. A rotorkamra kapacitása jobban hasznosítható, mint lengőrotorok esetében.

Az egyes Sigma centrifugákhoz elérhető rotorokat a centrifugák oldalán találja meg.

Medexpert Kft.

1037 Budapest

Törökkő u. 5-7.

Tel.: +36 1 250 4490

Fax: +36 1 250 3795

 

© 2015 Medexpert Kft. Minden jog fenntartva.